• De competities voor alle teams zijn, na een aantal bekerwedstrijden, nu echt van start gegaan. We stelden hierover drie vragen aan Ron van Beek bestuurslid jeugdzaken, dames/meidenvoetbal en interim technische zaken jeugd.

  Kun je ons wat vertellen over de start van de competitie?
  “De start van de competitie is altijd heel spannend want het is altijd afwachten hoe het uitpakt met de nieuwe teams. Maar het is écht heel goed gegaan. Dit jaar hadden we al een volledige bezetting qua trainers en teammanagers voor álle teams voordat we gestart waren. Dat is echt heel bijzonder! Dat is zeker ook te danken aan Maikel Heijing, Hoofd Jeugdopleiding en Tonny Brouns, Technisch Jeugdcoördinator.

  Voor ons is het geweldig om al dat jeugdige enthousiasme te zien en de resultaten mogen er ook zijn. De JO19-1 hebben hun poule gewonnen in de hoofdklasse, de JO17-1 en JO15-1 zitten op divisie niveau en ook de JO13-1 staat bovenaan. Maar eigenlijk doen alle jeugdteams het heel goed en is een compliment zeker op zijn plaats. We hebben als club gewoon een hele goede jeugdopleiding waarbij nagenoeg alle spelers op hun niveau spelen. Dat brengt veel plezier en dat bewaken we ook: onze club is voor iedereen!

  Hoe is de competitie opgebouwd?
  Het voetbalaanbod voor de pupillen (JO7 t/m JO12) ziet er sinds het seizoen 2020/’21 iets anders uit. De KNVB heeft het vier fasen-model ingevoerd, waarbij het seizoen wordt opgesplitst in vier fasen, twee in het najaar en twee in het voorjaar. Bij de JO13 t/m JO19 en bij MO15 en MO17 is er dit seizoen gestart met het drie fasen-voetbal om meer gelijkwaardige competities te organiseren.

  Na elke fase bekijkt de KNVB de stand van de competitie en de twee beste teams uit de poules worden in een volgende fase bij elkaar gebracht. Hierdoor komen er veel minder grote scores voor en worden er meer wedstrijden gespeeld waarbij de krachtsverhouding tussen teams in balans is. Zo wordt het spelplezier van de (jonge) voetballers vergroot en dat zorgt er uiteindelijk voor dat kinderen langer blijven voetballen.

  Fase 1 is net afgerond en na de herfstvakantie starten we met fase 2 die duurt tot de kerstvakantie voor zowel de pupillen als de jeugd. Daarna begint de winterstop en eind januari gaat iedereen hopelijk weer met net zoveel enthousiasme van start.

  Wat wil je de jongens en meiden meegeven die competitie spelen?
  Eigenlijk wil ik twee zaken meegeven:
  1. Het is belangrijk dat je plezier hebt in voetbal, dat is toch echt nummer 1. Zonder plezier brengt het ook geen energie. En dat is juist iets dat we iedereen gunnen.
  2. Blijf positief naar jouw teamleden toe, ook als het soms wat minder gaat. Met respect voor elkaar behaal je de beste resultaten als team.”