Wedstrijden & Trainingen

Wedstrijden & Trainingen

Batteraovecompetitie: Opzet en doelstelling   

Doel is de kinderen kennis te laten maken met voetbal en vooral plezier in het voetballen te laten hebben. Daarbij zal het voetbalspel natuurlijk een centrale rol spelen. Ze zitten immers ook op voetbal. Doel is natuurlijk zeker ook om nu al op deze piepjonge leeftijd basisvaardigheden zeg maar techniek bij te brengen maar……..   

PLEZIER STAAT DUS VOOROP!!!   

Heel weinig spelregels:   

 1. Wedstrijdduur: 2 maal 20 minuten.   
 2. Voor en na afloop van de wedstrijd handjes geven. 
 3. 4 veldspelers, dus geen keeper en indien nodig constant wisselen (dus niet 5 tegen 5!) 
 4.  Aftrap bal in het midden van het veld, spelers vanaf de goal sprinten 
 1. Doeltrap of uitbal mag met een pass of met een dribbel.   
 2. Hoekschop wordt normaal genomen vanaf de hoek 
 3. Op het speelveld mogen zich geen ouders of coaches bevinden. 
 4. Een van de ouders fungeert dan tijdens de wedstrijd als spelleider / knuffelbeer bij botsingen en vooral schoenveterstrikker! 

 Aandachtspunten:   

 • De kinderen moeten zoveel mogelijk voetballen.  
 • Toeschouwers staan achter de afrastering of lijn   
 • Teamcoaches zorgen er voor dat de wedstrijden goed en tijdig verlopen.   
 • Hoofddoel is kinderen plezier te laten beleven, beperk je tot positieve aanwijzingen.   
 • Ouders laat kinderen zoveel mogelijk zelf voetballen, veel aanwijzingen werken vaak verwarrend, beperk je tot aanmoedigingen en juichen 
 • Na afloop van de wedstrijden handje geven elkaar en aan de scheids en alles gezamenlijk opruimen. 
 • Overspelen HOEFT nog niet. Opzet is veel balcontact, controle én pingelen. (dat is het leukste wat er is).       


Ron van Beek is de coördinator (Opperbatteraof).   

 Er wordt gespeeld in twee blokken. Die zijn afhankelijk van het aantal teams. Blok 1 (de jongsten) start om 09.00 uur en blok 2 om 10.00 uur. (voorlopige planning) 

De competitie  
Er wordt gespeeld in twee halve competities. (d.w.z. alle teams spelen 1 keer tegen elkaar). Na de winterstop is er dus weer een nieuwe competitie.  De scores worden niet bijgehouden, elk team eindigt dus als eerste! 

Teamcoach
Elk team levert een teamcoach. Deze verzamelt het team op het juiste veld, zorgt dat het team op tijd begint, verzamelt de afmeldingen en overlegt zo nodig met mij op zaterdag. Coördinator Ron van Beek: "Ik improviseer dan á la minuut. Afmelden bij mij heeft geen enkele zin, ik kan er toch niks mee… pas op de zaterdagochtend zelf. Meer werk is het al niet." 


Samenstelling teams per aanvang nieuw seizoen
De indeling van de teams (de blokken) is tot stand gekomen door de kinderen op leeftijd bij elkaar te plaatsen. Dit om qua fysieke gesteldheid min of meer een gelijkwaardige groep te krijgen.  

Verzoekjes bij vriendjes en vriendinnetjes
Ron van Beek: "Voor de winterstop mag dat best allemaal. Vanaf de winterstop kijk ik dan of de teams qua samenstelling een beetje aan elkaar gewaagd zijn. Het kan dus zo zijn dat ik de teams dan hussel en dat ze dan niet meer bij hun beste vriend of vriendinnetje spelen. Ik moet helaas waken over het plezier van álle kinderen. Daarbij, 2 x 20 minuten, NIET bij je beste vriend….. ik denk dat de wereld niet vergaat, toch? En de ervaring leert dat ze op deze leeftijd héél snel vrienden maken. Voetbal is (voor mij heel belangrijk) ook een sociale teamsport." Na de wintertop worden de teams opnieuw ingedeeeld.

  

ORGANISATIE WEDSTRIJDDAG

 • Het programma wordt vooraf uitgereikt. (bewaar dit goed) en staat ook op de site.  
 • De wedstrijden gaan altijd door, tenzij bericht  (Voetbal is een WINTERSPORT) 
 • Afmelden voor de wedstrijd bij de teamcaptain middels de teamgroepsapp   
 • Wees op tijd aanwezig (zeker als je de tas met shirts hebt).   
 • Een van de ouders fungeert als spelbegeleider.  

   
Penaltyschieten
Na afloop van de wedstrijden worden er penalty’s oftewel pingels genomen.  Om en om in twee rijen met keeper.

Vervoer en de was
Vervoer is natuurlijk niet nodig. We spelen al onze wedstrijden op Jekerdal. De was zal zoals altijd (en bij elke club zo geregeld) gewoon weer op toerbeurt moeten geschieden. Maar het zijn ook maar 5 shirts. Wees wel op tijd bij de wedstrijd als je de wasbeurt hebt gehad. Voetbal is een wintersport en kinderen in regen en kou laten wachten op hun shirt is eigenlijk geen optie.   

|
DE TRAINING      

Indeling trainingsblokken   
Het is de bedoeling dat er in een vaste blokken (qua samenstelling) van max 20 spelers getraind wordt. Onderling wisselen of zo maar in een andere groep aansluiten is niet toegestaan. Dan is het duidelijk voor elk kind en ouder wanneer de Batteroaf moet trainen.   

Daarbij gaan we bij de trainingen ook indelen op leeftijd. We zetten de jongsten bij elkaar, dan de middengroep en tenslotte de veteranen binnen de Batteraove. Zo bewerkstelligen dat we min of meer trainen met kinderen van gelijk niveau. Daardoor kan de trainer zijn training ook aanpassen op het niveau van het blok. Stel een middenblokker kan echt niet mee, dan passen we maatwerk toe en ruilen hem met een hele goede eerste blokker. Maatwerk dus. Dat sluit ook naadloos aan bij onze hoofddoelstelling: plezier hebben en blijven houden. 

Medetrainers   
Per blok minimaal één medetrainer. De trainer gaat zijn trainingen per blok weer onderverdelen in twee groepen van 10 en hij rouleert dan zelf van subgroep naar subgroep. Met medetrainer bedoel ik een enthousiaste ouder of opa van een van de Batteraove.   

Afmelden voor de training. Dit moet per e-mail. De trainer gaat ook een presentielijst bijhouden gecombineerd met een smoelenboek.   

Het is de bedoeling dat SC Jekerdal uiteindelijk de spelertjes evalueert en de voortgang / progressie bewaakt.  Gebruik daarvoor (op tijd) het volgende e-mailadres: ...

Afgelastingen: we conformeren ons aan de afgelastingen van KNVB en gemeente Maastricht, eigenaar van de velden. De afgelastingen worden kenbaar gemaakt op de site van Jekerdal.   
Plaats van training:   Kunstgrasveld 2. Dit in verband met het materiaal.   
   

BELANGRIJKE AANDACHTSPUNTEN  

Wedstrijdprogramma:   Het schema geldt voor de hele competitiehelft. Bewaar dat goed.     

Wedstrijddag:   Wees op tijd aanwezig met de Batteraof. Vaak hebben we moeten wachten op nog een speler. Soms zelfs op de shirts. Voetbal speelt zich nu eenmaal voor het grootste gedeelte in herfst en winter af. Kinderen laten wachten op de shirts in vies weer is naar mijn idee géén optie.   

Afmelden wedstrijddag:   Uitsluitend bij de teamcoach.

Afmelden training:  Uitsluitend bij de trainer via e-mailadres ...

Coachen  
De Batteraovecompetitie is vooral gebaseerd op plezier. Elk kind moet op zijn eigen niveau plezier hebben. Ron van Beek: "Beetje voor beetje proberen we daar ook voetbaltechniek in te krijgen. Ze zitten immers ook op voetbal, tóch? Winnen vind ik van secundair belang. Daarom maak ik ook een indeling op leeftijd en dus fysiekheid. Een Batteraof uit 2015 tegen een nieuwe Batteraof uit 2013 is voor beiden niet leuk. Na de winterstop ga ik weer een stapje verder (ze hebben dan al heel wat wedstrijd en trainingen ervaring). Dan ga ik ook de techniek en progressie laten meewegen. Maar ook nu weer met het oog op het plezier. Het kan best zijn dat een wat oudere Batteraof niet zo veel talent heeft. Nou en? Zijn plezier is wel belangrijk en misschien is dat plezier er dan wel in de jongste groep en niet bij de ouderen. Ik ga dat goed in de gaten houden en dat plezier van jullie kind bewaken."
"Coachen langs de lijn is elk jaar weer een hot item. Met name de papa’s en de opa’s (allemaal aanstaande bondscoaches) vragen naar mijn mening soms te veel van hun aanstaande Messi’s, van Bastens en Cruyffies. Mijn verzoek aan jullie, laat ze nog ff kind zijn. Te veel coachen, te veel willen winnen is nog even niet. Ze moeten nog té lang té veel. Jullie snappen wat ik bedoel!"   

Zwemles
Ron van Beek: "Ik krijg inmiddels al vragen over de aanvangstijden en dit met het oog op de zwemles. Elk seizoen in wederkerend probleem. Batteraove die op zaterdag naar zwemles moeten, tegelijkertijd of overlappend met de wedstrijden. Natuurlijk begrijp ik dat die zwemles heel belangrijk is, maar simpeler kan ik het niet uitleggen…. Uiteindelijk ben ik niet van de zwemles maar van de voetbalclub. Probeer het zo te regelen dat er minimaal afgemeld moet worden. Niet voor mij (want ik kan al lang goed zwemmen) maar vooral en uitsluitend voor de andere kinderen. Je zal er maar braaf staan wachten, enorm verheugd op de wedstrijd en de tegenstander komt niet opdagen omdat er zwemles is. Jullie snappen wat ik bedoel."

Vergoeding 
Ron van Beek: "Er is sprake van een enorme organisatie. Ik ga dit natuurlijk niet allemaal gratis doen. Ik wil vorstelijk betaald worden met een glimlach, inzet, passie, enthousiasme en vooral veel plezier. Ik weet het, dat is zeker niet goedkoop….. maar dan heb je ook wat."

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!